Xúquer Viu es suma a la manifestació del 20 de gener “Heu de protegir el territori, no destruir-lo, per un món rural viu”

València acollirà el pròxim dissabte 20 a les 12.00H la Manifestació “HEU DE PROTEGIR EL TERRITORI, NO DESTRUIR-LO, PER UN MÓN RURAL VIU”, convocada per la Coordinadora valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables amb eixida de la Plaça de la Mare de Déu. Una crida global de l’interior rural valencià i de les planes fèrtils a la protecció del territori, una reivindicació justa i necessària en la qual es fa patent una caòtica planificació en el desplegament de renovables en la Comunitat Valenciana.

Els nostres paisatges mil·lenaris, muntanyes i camps agrícoles són ara mateix un joguet trencat per la imminent proliferació de macroplantes fotovoltaiques i eòliques, amb les gegants aspes de molins de vent que provocaran la mortaldat de l’avifauna, afeccions a les persones, a l’agricultura, a les oliveres, fruiteres, ametlers i vinyes, a la ramaderia extensiva, al teixit turístic, a l’economia circular, als senyals d’identitat i a la sobirania alimentària, unit a la paràlisi en el desenvolupament de projectes energètics sostenibles per a la descarbonització, com les Comunitats Energètiques Locals CEE i l’autoconsum.

Una defunció en marxa amb la corresponsabilitat d’Europa i del Govern de Madrid, i amb la mirada cap a un altre costat de la Generalitat Valenciana. Es fa necessària una regulació per la connivència sostinguda dels governs amb les multinacionals elèctriques, fons d’inversió, AVAESEN i alguns ajuntaments, que per l’arribada d’aquesta bambolla que facilita la compra de voluntats, aproven en els seus plens amb majoria simple, la hipoteca dels seus termes. Una dinàmica consentida pels partits polítics amb representació, per la qual cosa s’escenificarà una protesta pels voltants de la Generalitat Valenciana per a finalitzar la Manifestació davant de la portes de la Subdelegació del Govern, acompanyats d’una caravana humana per les més de huitanta entitats en defensa del territori, en representació de les terres i pobles valencians des de Morella, a la Serra Calderona, passant pels les Alcubles, Montesa o Elda.

Les Renovables depenen en molts casos del Govern central, i les comarques valencianes porten més de dos anys mobilitzant-se perquè se’ls pretén utilitzar com la bateria d’Europa, per a exportar energia a través de futures línies de molt alta tensió MAT, implantant macroplantes fotovoltaiques en camps agrícoles, cas de la Llècua i els Llívis, les Coves de Vinromà, les Useres, Cabanes, Vilafamés, els pobles de la Plana Baixa, Godelleta, els Serrans o Utiel-Requena, Turís, la Vall d Aiora, el Vinalopó i Elx i fins i tot en zones contigües a LIC com la Serra de Salines. Les entitats representatives de València, Alacant i Castelló es manifestaran per a fer-se sentir a Madrid per les afeccions de les futures macroplantes que canviaran la fisonomia dels seus pobles i fins i tot les seues formes de vida. “Una ordenació del territori i una planificació coherent de totes les infraestructures per a encaixar-les en llocs sense afeccions a la biodiversitat i a les persones” és el missatge llançat des de Xiva pel representant de la Coord. Julio Rodrigo.

El Ministeri de Transició Ecològica de Teresa Ribera és permissiu amb el fraccionament dels projectes, avalant declaracions d’Impacte Ambiental favorables sobre projectes modificats substancialment. Es contravenen les Directives Europees, en concret la 85/337/CEE, del consell del 27/6/85 referent a l’avaluació d’impacte ambiental, sense “completar i coordinar els procediments d’autorització dels projectes públics i privats que pogueren tindre una repercussió important sobre el medi ambient”.

S’emeten autoritzacions administratives amb declaracions d’impacte ambiental favorable a Macroprojectes eòlics i fotovoltaics situats en llocs no recomanats pel Pla Nacional de Energia i Clima 2021-2030. El MITECO no introdueix canvis legislatius a la desprotecció de l’Avifauna i de les zones LIC, ZEPA i Xarxa Natura 2000 en la implantació de les Renovables. No hi ha informació pública en la pràctica tant en l’exposició pública dels projectes com en la participació ciutadana, permetent-se el frau de llei per part de les administracions implicades.

Les CEE i l’autoconsum continuen patint una paràlisi administrativa per part de les elèctriques. Les macroplantes són la tònica general provocant un rebuig general en les zones afectades, al·legant-se i judicialitzant-se la Transició Energètica als nostres pobles i ciutats, desoint a les comarques en la seua major part de l’àmbit rural, amb afeccions molt greus al sector terciari. A més d’afectar l’agroturisme i a la idiosincràsia dels habitants amb una profunda inclinació a la terra, allunyant-se de l’objectiu de la descarbonització efectiva per afectar boscos i camps agrícoles en producció, tots dos embornals de carboni. Per tot això hem de continuar les mobilitzacions perquè la societat civil siga escoltada i el MITECO de Madrid rectifique la seua política en detriment de les persones i espècies naturals.

Exigim la fi de la desregulació continuada de les legislacions urbanístiques i ambientals, la modificació del decret llei 14/2020 i la sobirania dels municipis responsables en la presa de decisions.

La despoblació de l’interior augmentarà per la ubicació irracional de les macroplantes i les seues línies d’evacuació, un clar exemple de colonialisme energètic rural i de desprotecció del territori amb el consegüent perill per al futura de les comarques valencianes.

Renovables si però no així!!, una descarbonització irresponsable sense comptar amb el consens dels afectats, es transformarà en la bretxa que trencarà el fràgil equilibre entre el món rural i la superpoblació de les urbes de la franja costanera.