16 Ajuntaments de La Ribera aproven la moció “Al Xúquer no li sobra aigua”

La moció, que ha contat amb el suport de distintes forces polítiques, ha sigut aprovada per unanimitat en molts dels ajuntaments

 Recentment un centenar de persones rellevants van donar suport a un manifest de contingut similar 

Els ajuntaments de Sumacàrcer, Alzira, Algemesí, Carcaixent, Alginet, l’Alcúdia, Alberic, Alcàntera del Xúquer, Alfarb, Castelló, Manuel, Albalat de la Ribera, Corbera, Fortaleny, Polinyà del Xúquer i Antella, demanen la reversió de la sobreexplotació per tal de recuperar el bon estat del riu, els aqüífers i les zones humides associades. Igualment demanen la paralització dels transvasaments al Vinalopó, mentre el Xúquer i l’Albufera no recuperen el bon estat ecològic. Altres ajuntaments estudiaran en les pròximes setmanes aprovar aquesta moció.

En la moció aprovada es descriu la situació actual del Xúquer, en la que malgrat ser un riu fortament sobreexplotat no cessen les demandes per emportar-se les escasses aigües del Xúquer a altres zones, per atendre els regadius existents.

Es denuncia la situació de falta d’aigua a l’Albufera, nodrida fonamentalment d’aigües del Xúquer, o del mateix riu, que en els últims quilòmetres a penes porta aigua, mentre es transvasa més aigua al Vinalopó de la que circula en el Xúquer en els últims quilòmetres.

Cal dir que durant els mesos de novembre i desembre, malgrat la falta d’aigua de l’Albufera, amb uns nivells molt baixos respecte al nivell del mar, s’ha continuant bombejant aigua del Xúquer al Vinalopó des de l’assut de la Marquesa, fins 1m3/segon, en lloc d’enviar-se al llac per pal·liar la situació.

També s’explica que, davant la crisi climàtica, cal ser extremadament prudents en l’ús dels nostres recursos hídrics, per tal de preservar el Xúquer i l’Albufera, i per a garantir els regadius històrics i l’aigua de boca.

Els ajuntaments veuen amb molta preocupació el conveni per a subministrar aigua del Xúquer al Vinalopó, acordat recentment entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, i que estableix un “compromís de subministrament mínim” de 278 Hm3 d’aigua del Xúquer transvasada al Vinalopó durant els pròxims 10 anys.

Paral·lelament, prop d’un centenar de persones rellevants han donat suport al Manifest “Al Xúquer no li sobra aigua”. Entre les adhesions es troben persones vinculades a l’ecologisme, sindicalisme, política, ensenyament, cultura, música, agricultura, economia, activisme, biologia, enginyeria, economia, sanitat, esport, advocacia, disseny, universitat, administració i d’altres activitats. També donen suport al manifest 6 alcaldes i alcaldesses, distints regidors i regidores, un diputat i una diputada de les Corts Valencianes. Els signants procedeixen de 30 localitats distintes del territori valencià, especialment de la Ribera del Xúquer.