Un centenar de persones rellevants donen suport al Manifest “Al Xúquer no li sobra aigua”.

Prop d’un centenar de persones rellevants donen suport al Manifest “Al Xúquer no li sobra aigua”. Entre les adhesions es troben persones vinculades a l’ecologisme, sindicalisme, política, ensenyament, cultura, música, agricultura, economia, activisme, biologia, enginyeria, economia, sanitat, esport, advocacia, disseny, universitat, administració i d’altres activitats. També donen suport al manifest 6 alcaldes i alcaldesses, distints regidors i regidores, un diputat i una diputada de les Corts Valencianes. Els signants procedeixen de 30 localitats distintes del territori valencià, especialment de la Ribera del Xúquer.

En el manifest es descriu la situació actual del Xúquer, en la que malgrat ser un riu fortament sobreexplotat no cessen les demandes per emportar-se les escasses aigües del Xúquer a altres zones, per atendre els regadius existents.

Es denuncia la situació de falta d’aigua a l’Albufera, nodrida fonamentalment d’aigües del Xúquer, o del mateix riu, que en els últims quilòmetres a penes porta aigua, mentre es transvasa més aigua al Vinalopó de la que circula en el Xúquer en els últims quilòmetres

També s’explica que, davant la crisi climàtica, cal ser extremadament prudents en l’ús dels nostres recursos hídrics, per tal de preservar el Xúquer i l’Albufera, i per a garantir els regadius històrics i l’aigua de boca.

És per això que les persones signants veuen amb molta preocupació el conveni per a subministrar aigua del Xúquer al Vinalopó, acordat recentment entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, i que estableix un “compromís de subministrament mínim” de 278 Hm3 d’aigua del Xúquer transvasada al Vinalopó en 10 anys.

Davant l’actual i persistent sobreexplotació del Xúquer, les persones i entitats signants demanen:

– Sol·licitar que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i les autoritats competents en matèria d’aigua, aborden la imperiosa necessitat de revertir la sobreexplotació del Xúquer, realitzant els estudis i actuacions necessàries per tal de recuperar un bon estat del riu i dels aqüífers associats, començant per l’aqüífer de la Manxa Oriental, que hauria de ser declarat en risc.

– Manifestar que les transferències d’aigua del Xúquer al Vinalopó han de realitzar-se quan hi hagen sobrants demostrats del riu, una vegada garantides les necessitats ecològiques dels ecosistemes del riu i l’Albufera i les necessitats dels regadius històrics de la Ribera. Qualsevol estalvi d’aigua derivat de la reducció dels usos agraris ha de destinar-se a la recuperació del bon estat del Xúquer i l’Albufera.

– Deixar sense efecte el conveni a 10 anys entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, pel qual es garanteix el transvasament d’un mínim de 278 hm3, sense tindre en compte si hi haurà disponibilitat d’aigua sobrant, ni si el Xúquer i l’Albufera han recuperat un bon estat ecològic.

Adjuntem el Manifest i la relació de les persones que s’han adherit.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descàrrega