Concentració dissabte 21 d’octubre al Pont de Ferro d’Alzira. Al Xúquer no li sobra aigua!

El Consell de Ministres acaba d’aprovar un conveni per a 10 anys amb la Junta d’Usuaris del Vinalopó pel que es transvasaran 278 hm3 d’aigua del Xúquer cap al Vinalopó.

Des de Xúquer Viu ho considerem molt greu, ja que el Xúquer és un riu sobreexplotat al que no li sobra aigua.

Aquest conveni a 10 anys trenca el principi del plantejament, que diu que sols es podran transvasar cabals “excedents” del Xúquer al Vinalopó. És a dir, és un transvasament “a sobrants, una vegada s’hagen garantit les necessitats ambientals, d’abastiment a població, de reg i de la resta d’usos en la conca cedent, la del Xúquer. Aquests sobrants, per definició, no poden ser prefixats en un conveni a 10 anys, sinó que han d’establir-se, com ha ocorregut fins ara, any a any, depenent de la situació del riu. Establir en un conveni unes quantitats determinades genera, de manera irresponsable, unes expectatives de garantia en el Vinalopó que pot ser no es compliran i generarà conflictes.

La crisi climàtica, amb una reducció de les precipitacions i unes previsions negatives per al futur més imminent, ens indiquen que hem de ser extremadament prudents en l’ús dels nostres recursos hídrics, per tal de preservar el Xúquer i l’Albufera, i també per a garantir els regadius històrics i l’aigua de boca.

Per oposar-nos a aquest conveni que vol perpetuar l’espoli del Xúquer i defensar la recuperació del nostre riu i de l’Albufera hem convocat una concentració al Pont de Ferro d’Alzira per al proper dissabte 21 d’octubre a les 12:00 amb el lema “Al Xúquer no li sobra aigua!”.

Contra aquest espoli vos demanem feu un esforç per acudir a la concentració i a que participeu en les mobilitzacions que es convoquen des de Xúquer Viu. Així mateix que li doneu la màxima difusió a la convocatòria.