La mesa pel Xúquer acorda la realització de distintes iniciatives front a l’espoli del riu.

Els assistents manifesten la seua indignació pel conveni per a 10 anys que vol enviar un mínim de 280 hm3 al Vinalopó

 Es denúncia que la declaració d’aqüífers sobreexplotats del Vinalopó ha sigut anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia davant els recursos de la Junta Central d’Usuaris

Aquest passat dissabte es va reunir a Alzira la Mesa pel Xúquer per analitzar la situació creada pels transvasaments al Vinalopó, aprovats els 2 últims anys, i pel conveni a 10 anys per enviar un mínim de 280 hm3, que figuren com a un compromís mínim de subministrament.

Les intervencions dels assistents -entre les que es trobaven els alcaldes d’Alzira i de la Barraca, junt a representants de 15 poblacions distintes de la Ribera i de fora d’ella- expressaren la seua preocupació i indignació per unes mesures que deixen indefensos al Xúquer i l’Albufera per al futur, davant la crisi climàtica i la reducció de les aportacions hídriques. “El Ministeri va en sentit contrari al de la lògica i la sostenibilitat”, es va comentar en la reunió.

La Mesa pel Xúquer s’ha reunit d’urgència després que el Consell de Ministres aprovara un protocol pel qual s’estableix un volum mínim anual a transvasar –malgrat tractar-se d’excedents del Xúquer, que per naturalesa son incerts- i es fixa un preu fortament subvencionat, amb l’argument de contribuir a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ), però, ha anul·lat la declaració de sobreexplotació de 6 aqüífers del Vinalopó, que va acordar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) el 22 de setembre de 2020 i, per tant, han quedat sense efecte els programes d’actuació del 25 de maig de 2022 per a la recuperació d’eixes masses d’aigua, que justificaria l’excepció de recuperació dels costos. Malgrat que la Confederació ha recorregut la sentència del TSJ valencià, aquesta dóna la raó a la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó i deixa sense efecte l’acord de declaració d’aqüífers en risc.

Per una part, la Junta del Vinalopó, presenta recursos dient que la declaració de sobreexplotació resulta innecessària i que hi ha una tendència a la millora dels aqüífers, i la justícia els dóna la raó. I, per altra, aconsegueix transvasaments del Xúquer de 20 hm3 -tant en 2022 com en 2023-, i ara un conveni a 10 anys de 280 hm3, justificats en base a eixos programes d’actuació ara anul·lats.

Des de Xúquer Viu s’ha demanat a la Confederació que, donat que no està vigent la declaració d’aqüífers sobreexplotats ni els programes d’actuació, en els que es fonamenten les autoritzacions de transvasament, es paralitzen immediatament aquestes actuacions. De la mateixa manera es demanarà la paralització del conveni a 10 anys que es pretén firmar en els pròxims dies i que ja ha autoritzat el Consell de Ministres.

En la reunió es va denunciar que els cabals que es volen enviar, i s’estan enviant, al Vinalopó, haurien de servir, per una part per a millorar l’estat de l’Albufera i per altra per augmentar el cabal ecològic de l’estuari del riu, els últims 4 km, que en l’actualitat tenen un cabal mínim insignificant, de tan sols 0’5 m3/segon, un 1% del que porta el riu en règim natural.

Les mesures aprovades en la Mesa del Xúquer per fer front a l’espoli del riu i de l’Albufera, i impedir que s’agreuge la seua sobreexplotació, aniran amb el lema de “Al Xúquer no li sobra aigua!”.

– Es presentaran mocions als ajuntaments de la Ribera i altres comarques valencianes.

– Es redactarà un manifest al qual se convidarà a firmar a la societat i a persones rellevants.

– Es realitzarà una concentració cap a finals del mes d’octubre en un lloc a determinar.

– S’estudiarà portar aquest tema que hipoteca el futur del Xúquer i l’Albufera a Europa, que va subvencionar les obres del transvasament amb 120 milions d’euros.

– Es presentaran propostes i preguntes, a través dels grups polítics, a les Corts, al Congrés i al Parlament Europeu.

– S’estudiarà la via jurídica per aconseguir anul·lar aquestes actuacions tan lesives.