Diguem NO a la megaplanta solar de l’Alt de Sumacàrcer

Els veïns i veïnes de Sumacàrcer, de la Vall Farta i de la comarca de la Ribera estem molt preocupats per la megaplanta solar que es pretén instal·lar en el Pla de l’Alt (Sumacàrcer) i que evacuarà l’electricitat per una línia d’alta tensió que travessarà Antella, Cotes, Càrcer, Alcàntera, Beneixida i Castelló. Esta planta ocuparia una extensió de 250 Ha (3000 fanecades) plantades d’olivar, en 801 parcel·les del terme de Sumacàrcer i Navarrés i amb una potencia de 120 MW.

No estem en contra de les energies alternatives, però estar a favor d’elles i no voler perdre gran part del nostre territori productiu, és possible. Pensem que els diners no ho són tot en la vida i no hem de guiar els nostres passos únicament per interessos econòmics.

La instal·lació d’esta megaplanta suposarà l’eliminació del paisatge d’oliveres, al terme de Sumacàrcer, una terra d’oliveres centenàries i arrels antigues i amb ecos del passat que ens trau a la memòria les èpoques dures de la fam i l’estraperlo. Darrer de cada camp de l’Alt i de cada calçà que el voreja hi ha un esforç descomunal dels avis i besavis molt difícil d’imaginar, quan ho transformaren a força de mans en terrenys de cultiu.

Permetre la instal·lació de la planta significa sacrificar més de 26.000 arbres, tot l’oliveral del poble. Visualment suposarà canviar el mar d’oliveres que ballen al vent, per una foto on el color negre cobrirà tot el pla. I serà una negror que anirà destinada al benefici d’empreses que volen monopolitzar el negoci de l’energia i fer-nos pagar l’electricitat al preu que elles vulguen.

En un moment en el que els pobles de la Vall de Càrcer estan sofrint un bestial procés de despoblament, ¿la construcció d’esta planta potenciarà un canvi d’esta situació demogràfica? Ajudarà a que el teixit empresarial vulga instal·lar-se en esta zona? A pesar de la seua situació ideal a tocar de l’autovia les industries preferixen anar al cinturó metropolità de València, amb el que s’està generant una megaciutat que serà cara, fastigosa, plena de contaminacions, i alhora provocant el despoblament de centenars de pobles on cada dia hi viu menys gent jove i més ancians.

On va destinada esta energia? Va al parc tecnològic de Paterna? Al parc industrial de Riba-Roja? Al nord d’Europa? Doncs que s’instal·le allà on es necessite eixa energia i que no destrossen una de les poques coses que els queda als pobles que es despoblen, que és el paisatge lligat als seus records i a la seua memòria històrica.

 

L’emergència climàtica ens força a un canvi en l’ús de l’energia, s’ha d’anar canviant l’ús de les energies fòssils per les renovables. Però cal exigir una ubicació racional de les energies renovables, i este projecte de l’Alt no té res de racional, ni per la seua enorme extensió, ni per la seua ubicació lluny d’on es necessita l’electricitat que produiria, ni per l’enorme impacte ambiental i paisatgístic.

Volem l’Alt ple d’oliveres, seguir recollint les olives i fer el nostre oli. Volem seguir escoltant el cant de la perdiu, la cadernera i la merla, o veure córrer els conills i les llebres. Volem l’Alt ple de vida i considerar que es nostre, encara que en realitat no ho siga perquè en realitat té molts propietaris; però no obstant això, sentim que ens pertany i que podem gaudir d’aquell paisatge més auster. Volem l’Alt per al poble.

Neguem-nos a la construcció d’esta megaplanta per tal de sentir que estem connectats amb la nostra essència, al què som i d’on venim.