La situació del tram baix del Xúquer continua essent lamentable.

Xúquer Viu considera que la falta de cabal és el major problema del riu

 El passat 16 de juny, Xúquer Viu va denunciar la situació del que presentava el Xúquer en els 15 quilòmetres finals del riu. Una costra cobria la superfície de les aigües estancades del riu. Aquesta costra, que ací es denomina “llepó”, és una capa verda que formen algunes plantes en la superfície de les aigües estancades.

Des de la Confederació es va indicar que la capa verda es devia a la presència de “l’Azolla filliculoides”, una falaguera flotant exòtica, originària de Sud-Amèrica, que viu en aigües lentes i eutrofitzades, és a dir amb aportacions de nitrogen i fòsfor en excés.

 

Malgrat que als pocs dies va intervindre la Confederació per a retirar la planta invasora, la realitat és que més d’un mes després continua afectat el riu en la part final, com ha pogut comprovar Xúquer Viu en diversos fotos i vídeos dels últims dies.

Igualment s’ha detectat un molt escàs cabal alguns dies, tant en l’Assut de Fortaleny o Cullera, com en el de la Marquesa, on el passat 17 de juliol no circulava aigua per damunt de l’assut. Encara que, en alguns moments, la Confederació solta més aigua, als pocs dies torna de nou a tancar l’aixeta i es reprodueixen els problemes.

Xúquer Viu considera que aquest problema al Baix Xúquer, no es resol només amb vigilància i seguiment, ja que la principal causa de la proliferació de les espècies invasores és l’alteració i insuficiència de cabals ecològics i el deteriorament morfològic dels llits i l’espai fluvial.

És completament inacceptable l’estat que presenta el riu Xúquer, el més important dels rius valencians, en els seus 20 últims quilòmetres. Els cabals ecològics assenyalats en el Pla Hidrològic són completament insuficients.

Servisca com exemple que durant aquest mes de juliol, Xúquer Viu ha calculat que de cada 100 litres que porta el riu, comptant el que entra per Tous i els aportes de l’aqüífer en Huerto Mulet, només 3 arriben a la mar, destinant-se la resta a recs agrícoles, en la seua major part.

Cal adoptar mesures decidides i continues en el temps per part de la Confederació, per millorar l’estat de la part final del Xúquer, i eixes mesures han de passar, necessàriament, per augmentar els cabals del riu.