17é Sopar i festa de Xúquer Viu a Castelló

La Comissió Ciutat-Port rep el guardó Aigua Clara de 2023 per la seua lluita contra l’ampliació del port que amenaça a l’Albufera

El Tarquim Pudent és per al programa conjunt de PP i VOX, que en el seu acord proposen polítiques nefastes per als nostres rius i marjals

Es va estrenar el vídeo del 20 aniversari i el vídeo de “Xúquervivents”

El Sopar i Festa de Xúquer Viu va celebrar la seua 17a edició en un ambient festiu i reivindicatiu, a Castelló. Mes de 300 persones de tota la comarca es reuniren per a celebrar un esdeveniment que es repeteix tots els anys des de 2006, amb l’excepció del 2020 per causa de la pandèmia.

Entre els assistents nombrosos alcaldes, regidors i diputats de la Ribera i de fora d’ella, així com representants de distintes organitzacions ecologistes i socials.

L’alcaldessa de Castelló, Hortensia Gómez, va posar de manifest el seu compromís amb el Xúquer i va destacar el paper fonamental que Xúquer Viu havia tingut en la defensa del riu, alertant del perill de noves amenaces en un futur pròxim.

El president de Xúquer Viu, Roger Pons, va denunciar que des d’Alacant no paren de voler portar-se l’aigua del Xúquer, però de manera fixa, tant si plou molt, com si n’hi ha sequera. Va recordar que Xúquer Viu enguany complia 20 anys, explicant algunes de les activitats realitzades i previstes. Finalment va alertar sobre l’amenaça que per a la comarca suposa la macroplanta solar de Sumacàrcer que acabaria amb 4.000 fanecades d’olivars amb una línia d’alta tensió que travessaria tota la Vall de Càrcer.

A continuació es va estrenar el magnífic vídeo, elaborat per Lluc Avellan, commemoratiu del 20 anys de Xúquer Viu, que resumeix aquestes dos dècades de reivindicació que han aconseguit que la societat valenciana no li done l’esquena al Xúquer i a l’Albufera.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi “Aigua Clara” que en la seua 18a edició ha sigut atorgat a la Comissió Ciutat-Port, formada per col·lectius veïnals, ecologistes i sindicals de la zona de València i àrea metropolitana, poblats marítims i l’Horta. I també de la Ribera com és el cas de Xúquer Viu. Els presentadors del premi, Maria Josep Cortés i Josep Gómez, explicaren que la Comissió porta treballant des de 2019, quan el projecte d’ampliació nord del port de València va ressorgir, quinze anys més tard de la seua proposta i amb modificacions substancials que no s’han sotmès a cap classe d’avaluació ambiental.

Els representants de la Comissió van explicar que l’ampliació del port suposa un gran atemptat mediambiental pel seu impacte sobre els agroecosistemes de l’horta, els ecosistemes de les platges del sud i el parc natural de l’Albufera.

El premi “Tarquim Pudent”, que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Tomàs Pérez, va ser aconseguit de manera aclaparadora entre els 3 candidats pel progama conjunt de PP i VOX per a la Generalitat, per posar entre els seus 50 punts que defensaran en totes les instàncies la política de transvasaments i que impulsaran l’ampliació de regadius, polítiques nefastes per al futur de les nostres masses d’aigua.

Un altre moment important de la nit va ser l’estrena del vídeo de la cançó “Xúquervivents”, el resultat del  concurs “Cantem pel Xúquer” en el que participaren més de 600 alumnes de 18 escoles de l’àmbit del Xúquer i l’Albufera. El vídeo va ser presentat per Laura Capsir que va explicar el procés i que va comptar amb la participació de músics i cantants riberencs. Una cançó que Xúquer Viu espera es convertisca en un vertader himne del nostre riu.

Abans de l’actuació musical, Lorena Igual va recitar “La bellesa del riu”, que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya, i que es llig en totes les edicions d’aquest esdeveniment.

La festa, presentada per Graciela Ferrer i  Mireia Capsir, va finalitzar amb el magnífic concert d’Óscar Briz, preparat amb temes sobre la terra i l’aigua per aquesta ocasió, com la cançó “El corrent d’un riu”.  Un recital de l’artista de l’Alcúdia que va fer gaudir als assistents.

En definitiva una nit magnífica a Castelló, a la Ribera, prop del riu Xúquer i de l’Albaida, que va fer retrobar-se a moltes persones unides en la lluita per un Xúquer Viu.