Mulla’t pel Xúquer 2023. Pels nostres rius i paisatges d’aigua!

Dissabte pel matí al voltant de 150 persones es van donat cita a l’Assut d’Antella per a celebrar per 19a vegada el Dia Europeu del Bany en els Rius. Una activitat reivindicativa i lúdica organitzada cada any per Xúquer Viu, que aquest anys compleix 20 anys, en col·laboració amb la Ribera en Bici i l’Ajuntament d’Antella.

Persones vingudes de molts pobles de la Ribera i d’altres comarques valencianes, alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i representants de distintes organitzacions s’han reunit a la vora del riu Xúquer.

Després de escoltar el Manifest d’enguany, que reproduïm a continuació, una gran part dels assistents han pres el bany per reivindicar rius nets i vius. L’activitat ha finalitzat amb una “picaeta” plena de converses d’amics i amigues.

 

 

MANIFEST DEL MULLA’T PEL XÚQUER 2023 —>  Vídeo del mulla’t 

Amics i amigues de Xúquer Viu, un any més, i ja van 19, ens tornem a reunir a principis de juliol per celebrar el Mulla’t pel Xúquer, com sabeu, la nostra manera particular de celebrar el Dia del Bany en els Rius, la festa reivindicativa que es fa a tota Europa per a exigir una bona qualitat a les aigües dels rius, per a que tornen a ser aptes per al bany.

Aquest any, Xúquer Viu, compleix 20 anys. Dues dècades en les que amb el vostre suport i el de moltes altres persones, institucions i associacions, hem avançat en la recuperació del Xúquer i en conscienciar a la ciutadania de que sense aigua, sense rius, sense marjals i aqüífers, no hi ha vida.

Quan Xúquer Viu va nàixer estava vigent el Pla Hidrològic de 1998. Un pla que no fixava cabals mínims, sinó cabals màxims. Per exemple ací a Antella el cabal ambiental no podia ser superior a 1 m3/segon.

Ara totes les masses d’aigua disposen de cabals mínims. Ací a Antella el cabal ecològic és d’1’8 m3/segons, tampoc hem avançat tant, però és un cabal mínim, i no un cabal màxim que no es puga superar.

Xúquer Viu va nàixer per oposar-se al transvasament del Xúquer-Vinalopó, una gran canonada de més de 2 metres de diàmetre que anava a enviar fins a 160 hm3 anuals cap Alacant des de Cortés de Pallàs, a més de 100 km de la desembocadura. Haguera suposat la mort definitiva d’un riu ja molt sobreexplotat. Gràcies al treball de sensibilització i a la pressió social aconseguírem que la canonada fora molt més xicoteta i que la presa d’aigua es traslladara a l’assut de la Marquesa, a 4 km de la desembocadura. De manera que l’aigua continuaria circulant per tot el riu fins eixe punt.

En 2010 aconseguírem també paralitzar una nou transvasament a Alacant que s’havia previst des del Ministeri. L’any passat també vam parar un transvasament a Almeria de 50 hm3, propiciat per dirigents de la Sèquia Reial.

Però l’ambició del lobby d’Alacant no ha cessat i, malgrat que es tracta d’un transvasament de sobrants, continuen maniobrant contínuament per emportar-se l’aigua del Xúquer. Ara, estan a punt de firmar un conveni amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Acuamed, per garantir que en els pròxims 10 anys es transvasaran cap al Vinalopó un mínim de 280 hm3. Este conveni trenca el principi de transvasament a sobrants, que no poden prefixar-se per a 10 anys, sinó que han d’establir-se, com ha ocorregut fins ara, any a any, depenent de la situació del riu.

Xúquer Viu, que sempre ha afirmat que al Xúquer no li sobra aigua, considera irresponsable aquest conveni, davant la situació inqüestionable de canvi climàtic, que suposa una important reducció de les precipitacions que s’aguditzarà en els pròxims anys.

No és la única amenaça que pesa sobre el Xúquer, donat que no s’ha actuat per a detindre la sobreexplotació del Xúquer a la Manxa, que es queda des dels anys 80 amb quasi la meitat d’aigua del riu per a regar 120.000 ha de regadius insostenibles.

Els cabals ecològics, que són fonamentals per a la recuperació del riu, són completament insuficients en el curs baix. Els últims 4 km del riu, des de l’Assut de la Marquesa, tenen un cabal mínim ridícul, de 0’5 m3/segon, similar al cabal que tenen alguns afluents com l’Albaida o el Magre. Això representa només un 1% del cabal del riu en règim natural. I per què? Perquè en la Marquesa és el punt on s’agafa l’aigua per al Vinalopó i no interessa que el cabal ecològic siga més elevat per tindre aigua que transvasar.

Ens preocupa molt el nou Govern de la Generalitat que es constituirà en pocs dies. Entre els 50 punts que anunciaren recentment, els dos partits que el conformaran parlen de defensar en totes les instàncies les polítiques de transvasaments i d’impulsar l’ampliació de regadius. Una política suïcida amb els nostres recursos que ens conduirà al desastre. Si això ho porten endavant ens tindran en front.

Per això és important l’existència i el suport a Xúquer Viu.

Com a mínim altres 20 anys.

Per uns rius nets i vius!

Visca Xúquer Viu!