Més de 600 alumnes de primària i secundària participen al concurs “Cantem pel Xúquer” organitzat per Xúquer Viu.

• El CEIP Tirant lo Blanch, d’Alzira, guanya el premi a la millor lletra en primària i l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja en secundària.

• Al concurs, en què ha participat alumnat de 18 poblacions valencianes, s’han presentat 52 propostes de lletra per a fer una cançó dedicada al riu Xúquer que es gravarà les pròximes setmanes dins de les activitats per commemorar el 20é aniversari de Xúquer Viu.

Alumnat de primària i secundària de 12 centres educatius valencians han participat en el concurs organitzat per Xúquer Viu per elaborar una lletra per a una cançó dedicada al riu Xúquer que contribuïsca a difondre aquest valuós patrimoni que cal conèixer, protegir i defensar davant els reptes actuals i futurs. D’entre les 52 propostes de lletra presentades al concurs Cantem pel Xúquer per més de 600 alumnes agrupats en equips, el jurat ha atorgat el primer premi a la millor lletra, en la categoria de primària, al CEIP Tirant lo Blanch, d’Alzira, i en la categoria de secundària, a l’IES Berenguer Dalmau, de Catarroja.

També s’ha reconegut amb accèssits les lletres presentades per: l’IES Bernat Guinovart d’Algemesí, el CRA-Escoles del Xúquer (Aulari de Sumacàrcer), la classe de 4t del CEIP Miguel Hernández de Riola, el CEIP Mareny de Barraquetes de Sueca i la classe de 3r B de l’IES Càrcer.

Segons ha destacat el jurat, “la gran participació i la qualitat de tots els treballs presentats han demostrat que l’alumnat ha estat investigant i informant-se per a conèixer la realitat del riu”. Per això mateix, el president de Xúquer Viu, Roger Pons, ha valorat molt positivament l’acollida de la iniciativa ja que l’objectiu, “era despertar la sensibilitat cap al riu Xúquer i els seus sistemes associats, com l’Albufera” i “pensem que hem donat un pas important en aquesta direcció entre les generacions més joves”. També agraeix la implicació del professorat en aquesta iniciativa, ja que “sense la seua dedicació i suport no haguera estat possible fer una tasca de conscienciació tan extensa”.

Aquest concurs, així com la resta d’activitats programades dins del 20é aniversari de Xúquer Viu, compten amb el patrocini de Caixa Popular, l’Ajuntament de Castelló (La Ribera) i el Consorci de la Ribera, i de la col·laboració dels ajuntaments de Catarroja, de Sumacàrcer, d’Alzira, de Càrcer i de Manuel, i d’Escola Valenciana.

Una cançó per conèixer el riu Xúquer i reivindicar-lo.

L’objectiu del concurs és clar: posar en valor el riu Xúquer com a patrimoni natural de totes i tots i contagiar l’esperança i l’estima pel riu així com la necessitat de la seua defensa i protecció entre l’alumnat. Per això, participant en el concurs Cantem pel Xúquer, l’alumnat, acompanyat pel professorat implicat, ha treballat a les classes de música, llengua i coneixement del medi tant l’aspecte literari i musical, del procés creatiu d’una lletra, com el coneixement del riu i els ecosistemes associats. Per a facilitar aquest treball a l’aula, des de Xúquer Viu es va posar a disposició dels centres diversos materials per conèixer aspectes fonamentals del riu Xúquer, així com també la fauna, la flora, les tradicions, etc. que l’envolten.

Ara, a partir de les lletres presentades, es crearà la cançó definitiva i es gravarà un videoclip amb la participació de diversos músics i músiques valencians. Aquesta peça, fruit del treball col·laboratiu, s’estrenarà en el sopar popular i festa que cada estiu celebra Xúquer Viu en juliol i que, enguany, a més, també commemorarà el 20é aniversari de Xúquer Viu. Amb aquesta nova fase, s’espera ampliar a tota la societat valenciana la necessitat de conèixer millor el nostre principal riu, els seus afluents i zones humides, com l’ l’Albufera i reivindicar la necessitat que sempre compte amb el cabal ecològic òptim per assegurar el seu futur.