Xúquer Viu cel·lebra la seua X Assemblea

El pròxim any tindrà lloc el 20 aniversari del naixement de Xúquer Viu

Recentment va tindre lloc, al MUMA d’Alzira, la desena Assemblea de Xúquer Viu, després de 3 anys sense haver-se pogut celebrat aquesta fita, a causa de la pandèmia.

En l’Assemblea es va repassar l’activitat de Xúquer Viu en els últims anys que ha sigut frenètica. Xúquer Viu s’ha tingut que multiplicar per poder portar la seua veu a distints fòrums, així com per a denunciar agressions al nostre riu.

Una activitat centrada en la redacció del nou Pla Hidrològic, al que l’organització va presentar un centenar d’esmenes. Finalment Xúquer Viu es va posicionar en contra d’aquest pla que no servirà per a complir els objectius ambientals ja que els escassos avanços no van a frenar el deteriorament de les nostres masses d’aigua.

Hem fet denuncies com al mes de desembre de 2021 quan el Xúquer es va quedar sec en els últims 15 quilòmetres. Concentracions contra les macroplantes solars, per a demanar una ubicació racional de les energies renovables i mobilitzacions pel clima a la comarca i a València, per urgir a que s’actue.

La ràpida mobilització a Antella i a València contra el transvasament de 10 hm3 anuals a Almeria va impedir que es consumara una nova agressió al Xúquer. Activitats clàssiques com el Mulla’t pel Xúquer o el Sopar i Festa celebrat a Càrcer on es van lliurar els premis Aigua Clara i Tarquim Pudent.

En l’Assemblea es va fer un repàs a la situació actual del Xúquer i de l’Albufera en la que es va posar de manifest la sobreexplotació del Xúquer a la Manxa Oriental que priva al riu de gran part del seu cabal base, uns cabal ecològics completament insuficients, l’amenaça continua del transvasament al Vinalopó per part del lobby de l’aigua d’Alacant, l’estat precari de l’Albufera o els greus impactes ambientals de la modernització de regadius sobre les nostres principals masses d’aigua, sense que se’ls compense per la pèrdua dels retorns de reg.

 

Entre les distintes propostes que s’aprovaren destaquem les següents:

– Conèixer els nostres paisatges d’aigua, organitzant visites i excursions.

– Fer una exposició recopilatòria dels distints concursos de fotografia de Xúquer Viu.

– Editar una samarreta commemorativa del XX aniversari.

– Jornades de debat a la Ribera sobre el futur del Xúquer.

– Organitzar xerrades en pobles i instituts.

– Músiques pel Xúquer en col·laboració amb cantants i músics de la Ribera.

– Realitzar una campanya per augmentar el número de socis, establint una quota reduïda per a joves. Xúquer Jove.

Finalment es va elegir la nova coordinadora que estarà conformada per 13 persones de distintes poblacions de la Ribera i també de fora d’ella.