El Xúquer altra vegada baix mínims

La continuïtat del riu s’interromp a 15 km de la desembocadura

 En distints punts s’incomplirien els cabals ecològics fixats pel nou Pla Hidrològic

 A l’Assut de la Marquesa han aparegut uns 50 peixos morts

 Com si fora el dia de la marmota, cada cert temps ens trobem un descens alarmant dels cabals del Baix Xúquer. Si els cabals ambientals del Xúquer ja són de per sí, insuficients, en aquests dies no arriben ni a eixa categoria.

Es pot comprovar a l’assut de Cullera o Fortaleny, a 15 km de la desembocadura, o en el de la Marquesa, a 4 km del mar, on l’aigua no arribar a botar per damunt de l’assut. Ni tan sols els paupèrrims cabals ecològics del riu Xúquer es mantenen. El Pla Hidrològic vigent assigna 1’5 m3/segon al Xúquer al seu pas per l’Assut de Cullera. El riu s’interromp en eixe punt, deixant-lo sense continuïtat.

Pràcticament sense aigua corrent per l’assut de Cullera

Es pot comprovar també en dades oficials del Servei Automàtic d’Informació Hidrològica. D’acord amb els cabals ambientals fixats per a novembre en l’Assut d’Antella, a 70 km de la desembocadura, haurien de passar per damunt 2’27 m3/segon, però en la mitjana diària dels últims 6 dies, en 5 d’ells no arriba a eixe mínim, suposant una disminució de fins el 12%. Es podrà dir que el nou pla està a punt d’entrar en vigor, però encara no ho ha fet i, per tant, no estan obligats a complir-lo. Però denota una falta de sensibilitat ambiental per part dels gestors hidrològics.

El mateix podem dir de l’Assut de la Marquesa en la part final del riu, on hui en algun moment han passat 0’57 m3/segon, quan segons el nou pla durant el mes de novembre haurien de passar un mínim de 0’63, un 10% per baix. Durant el dia d’ahir la mitjana també es va situar per baix del mínim establert. En aquest assut es van detectar ahir al voltant de 50 peixos morts.

Xúquer Viu considera que els cabals ecològics fixats són clarament insuficients i no compleixen ni la Instrucció de Planificació Hidrològica ni la pròpia metodologia del nou pla. Aquesta situació es dóna quan el dia 30 el Consell Nacional de l’Aigua aprovarà el nou Pla

El que és inacceptable és que es torne a repetir la situació de l’any passat, però més prompte, quan es va deixar, igual que ara, sense aigua al riu en els últims 15 km. I que no diguen, com l’any passat, que l’aigua es filtra per baix de l’assut, el que no es pot comprovar de cap manera, ja que el caudalímetre de l’assut de Cullera porta molt de temps sense funcionar.