Gaudir del bany al riu a una temperatura natural

Xúquer Viu es reuneix amb la Confederació i demana que es busquen solucions

En Sumacàrcer i Antella es manté la tradició de nadar en el riu a l’estiu. Poc a poc l’aigua va calfant-se i quan arriba juliol sol estar ja bona per nadar. Cap a mitjan de juny, la temperatura de l’aigua del Xúquer era de 21º i la gent començava a anar al riu, tant els veïns del poble, com de molts altres llocs que aprecien estes aigües netes i clares.

Aleshores, es va produir un canvi dràstic i la temperatura baixà a 16º. Al principi pensàvem que serien tres o quatre dies, com sol passar tots els anys, i que després recuperaria la seua temperatura natural. Però passaren setmanes i com la cosa no canviava, finalment Xúquer Viu, el 5 de juliol, es va dirigir a la Confederació alertant de la baixa temperatura que duia l’aigua i demanant que l’aigua recuperara els valors naturals que tenia abans d’aquest canvi. En un principi atengueren la petició, que pareix que també s’havia fet des  d’alguns ajuntaments, però l’alegria durà només 3 dies, i de nou, l’aigua va tornar a baixar freda.

En Xúquer Viu pensem  que esta disminució artificial de la temperatura de l’aigua pot perjudicar a l’evolució de l’ecosistema, i pot alterar els cicles reproductius tan vinculats a la temperatura de l’aigua. Per altra banda pensem que aquesta alteració de la temperatura de l’aigua va en detriment de la recuperació del nostre riu en un altre aspecte, en tant en quan, perjudica o impedeix un dels drets dels usuaris ciutadans, el d’acostar-se al riu i gaudir d’ell banyant-se en les seues aigües com s’ha fet tradicionalment. Cal tindre en compte que, recentment, hem celebrat per 18é any consecutiu el Mulla’t pel Xúquer, el dia del bany en els rius, reivindicant la qualitat de les seues aigües per a que siguen aptes per al bany. Ara reivindiquem igualment que es mantinga la temperatura natural del riu i no patisca alteracions artificials que impedisca el bany.

La passada setmana ens van reunir amb el Director Tècnic de la Confederació, el Cap d’Explotació i encarregat de Tous i un representant d’Aguas de València per tal d’exposar les nostres preocupacions i que ens explicaren les raons d’aquesta anòmala situació.

Ens vam explicar que enguany el pantà de Tous està més ple que mai, que està fent més calor que altres anys i la temperatura superficial del pantà està molt alta (28,3º). Fa uns dies, davant la nostra petició i la de l’alcalde de Sumacàrcer, un divendres soltaren aigua d’un nivell més alt i quan l’aigua arribà a la planta potabilitzadora de Manises entrava a 29º, i es va omplir tot d’algues i tingueren que fer un tractament molt més estricte. Ens informàrem que quan la temperatura de l’aigua està per damunt de 23º o 24º és molt complicat el procés de potabilització i tingueren que tornar a agafar aigua més fonda. Es van comprometre a provar d’agafar aigua de la cota 80, sols un poc més alta que l’actual, a vore si podien moderar la temperatura, però que no creien que es notaria molt.

Des de Xúquer Viu, i donat que l’actual situació es pot repetir altres anys, demanàrem que es buscaren solucions per possibilitar que l’aigua del riu siga la natural i no molt mes baixa per causes artificials. Per exemple fent una barreja d’aigües de diferents altures o possibilitant que l’aigua del riu i la que va a parar al Canal Júcar-Túria.

Hem fet un estudi de la temperatures de l’aigua d’altres rius afluents del Xúquer. El riu Escalona, per Bicorp (en plena muntanya) està a 22,1º. El riu Sellent per Càrcer està a 22,8º. I el riu Albaida per Castelló està a 26,1º). En canvi el riu Xúquer per Sumacàrcer està a 18,5º. Els números canten.

Pensem que el riu Xúquer hauria d’estar entre els dos valors extrems, és a dir 23º o 24º, que era per cert la temperatura que per sant Jaume tenia el riu Xúquer tradicionalment, un dia que solíem anar a passar el dia a vora riu abans de l’imperi dels cotxes. És a dir una aigua fresqueta, però que apetia nadar.

El que és incomprensible, és que en un estiu extremadament calorós, quan les aigües dels mars i riu estan amb temperatures tan altes, ací al Xúquer, l’aigua estiga més freda que mai. Pensem que han de buscar-se solucions tècniques per adequar l’aigua del riu a la natural. Això també es renaturalitzar els nostres rius.