Ja van 18 edicions del Mulla’t

Més d’un centenar de persones han participat aquest matí a Antella en el Dia del Bany en els Rius, anomenat el Mulla’t pel Xúquer a la nostra terra, la celebració que reivindica la qualitat de les aigües dels nostres rius i que se celebra a tota Europa. La primera edició es va celebrar al 2005 per partida doble, a Algemesí per denunciar la mala qualitat de les aigües en aquell moment i a Sumacàrcer. Entre els assistents, en aquesta ocasió, han participat l’alcaldessa d’Antella, Eugenia Garcia i els alcaldes d’Alzira, Diego Gómez, de Càrcer, Pep Botella i d’Alcàntera, Julio García. Igualment estaven presents el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, i el president del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, Voro Montañana, junt a regidors i regidores de diverses poblacions.

 

En primer lloc s’ha llegit el Manifest de la celebració i a continuació tots els que han volgut han pres un bany en les aigües del Xúquer, enguany més fredes que en altres ocasions, el que ha servit per a refrescar-se davant les altes temperatures. En el Manifest, llegit per Roger Pons, entre altres coses, s’ha dit respecte al Pla Hidrològic 2022-2027 que després de quasi 3 anys treballant en la seua redacció, després de presentar més de 100 al·legacions, els avanços han sigut pocs i insuficients. Més si tenim en compte l’amenaça real del canvi climàtic. I això és especialment greu perquè és l’última ocasió per aconseguir l’objectiu que va marcar la Directiva Marc Europea de l’Aigua: «Que l’any 2027 totes les masses d’aigua continentals estiguen en un bon estat ecològic», i estem convençuts que amb les mesures que proposa este Pla no ho estaran. Per això hem presentat, junt a la resta d’organitzacions de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer, un vot particular que traslladarem al Consell Nacional de l’Aigua, abans de la seua definitiva aprovació.

També s’ha denunciat, en el Manifest, que el nostre riu està sofrint un assetjament com feia anys que no ocorria, el que es demostra amb l’intent de venda d’aigua del Xúquer a Almeria, que afortunadament hem aconseguit parar. També estan havent moltes pressions per aconseguir que els usuaris del transvasament Xúquer-Vinalopó tinguen una concessió d’aigua i que es transvase una quantitat d’aigua fixa tots els anys, sense tindre en compte la situació del riu. Xúquer Viu s’ha reunit recentment amb el president de la Confederació i el Comissari d’Aigües, que ens han assegurat que mai tindran una concessió i que només es transvasarà aigua quan n’hi haja sobrants. I els intents de saquejar el nostre riu continuen. Recentment hem llegit que des de Yecla i Jumilla també demanen aigua del Xúquer, com si fora el Mississipí. Tot això només fa que demostrar que este riu està en perill perquè hi ha massa gent que vol la seua aigua. Molta gent ignora que este riu, que portava tradicionalment 50 m3/s per Antella, ara durant mig any només ne porta 2 o 3 m3/s, i mai passa dels 35 m3/s, ni en estiu. Per això Xúquer Viu, amb l’ajuda de la societat riberenca i valenciana, continuarà la lluita per la recuperació i defensa del Xúquer i de l’Albufera, per impedir que els grans interessos econòmics arruïnen el principal riu dels valencians i les valencianes.