Un centenar de persones es concentren a la Plaça Manises per reclamar atenció al Xúquer i l’Albufera

La concentració de Xúquer Viu es realitza als pocs dies d’anunciar el Ministeri que l’aigua del Xúquer no es transvasaria cap Almeria

 Aquest matí representants de distintes organitzacions, ecologistes, sindicals i socials, han participat en la concentració convocada per Xúquer Viu davant el Palau de la Generalitat per posar de manifest davant la màxima institució valenciana, la fragilitat de les nostres masses d’aigua i la necessitat d’estar vigilants davant totes les agressions que per interessos econòmics posen en perill el futur del Xúquer i l’Albufera.

Per a Xúquer Viu es fonamental el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua que diu que per al 2027 el rius, aqüífers i zones humides han de tindre un bon estat ecològic, quan ja sabem que eixe repte difícilment anem a complir-lo.

Xúquer Viu ha volgut posar de manifest la importància de la defensa del riu Xúquer, el principal riu dels valencians i valencianes, que moltes vegades els nostres governants no defensen amb prou energia davant altres masses d’aigua, oblidant que el futur de l’Albufera està irremeiablement lligat al futur del riu, ja que el Xúquer representa més del 80% de les aportacions a l’Albufera i, sense un bon estat del riu, serà impossible el bon estat de l’Albufera.

El Pla Hidrològic ha agreujat encara més la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que és la principal responsable del declivi del Xúquer en les últimes dècades. La Confederació ha optat per mantindre i ampliar les assignacions que superen la recàrrega natural de l’aqüífer.

Per altra banda els cabals ecològics per al Xúquer són insuficients, ja que les modificacions proposades no arriben a compensar la pèrdua de cabals provocats per la modernització de regadius. Especialment preocupant és la situació del cabal en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura.

En el Manifest que s’ha llegit es demana al Consell de la Generalitat Valenciana el compromís ferm amb el futur del Xúquer i l’Albufera, per tal de fer possible el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua.

Igualment es demana a tota la ciutadania que es comprometa a treballar activament per la defensa i recuperació dels nostres rius, zones humides, aqüífers i els seus ecosistemes associats, oposant-nos a qualsevol acció que vaja en el seu perjudici.

Xúquer Viu ha lliurat un escrit dirigit a la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, amb les anteriors consideracions. Igualment s’ha dirigit un altre escrit a la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic d’Espanya, Teresa Ribera, amb diverses demandes relatives al Xúquer i a l’Albufera.