Centenars de persones es concentraren a Antella contra la venda d’aigua del Xúquer cap Almeria

Acord unànime en que no ha d’eixir ni una gota del Xúquer des d’Alarcón ni a Almeria ni al Vinalopó. L’aigua ha de circular pel riu per a regar els nostres camps, per a incrementar els reduïts cabals ecològics del Xúquer o per a l’Albufera.

Prop de 500 persones s’han concentrat aquest matí al naixement de la Sèquia Reial a Antella per manifestar la seua oposició cap a l’intent de vendre aigua de la concessió de la Sèquia Reial del Xúquer a la S.A Aguas d’Almanzora de la província d’Almeria.

A la concentració, que contava amb el suport d’una vintena d’associacions ecologistes, sindicals o socials, han assistit la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, la diputada de les Corts Valencianes Graciela Ferrer, la diputada provincial Mentxu Balaguer, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez, el president del Consorci de Residus, Voro Montañana, els alcaldes d’Alzira, Carcaixent, Manuel, Càrcer, Antella i Alcàntera del Xúquer i regidors i regidores d’una vintena de pobles de la Ribera. Ha disculpat l’absència per temes personals, i enviat l’adhesió, el president del Consorci Ambiental de la Ribera i alcalde de Polinyà del Xúquer, Oscar Navarro.

Han pres la paraula el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez i el representant de la Unió de Llauradors, Eduardo Martí. També ha intervingut el President de la Comunitat de Regants de Sueca que s’ha manifestat contrari a la proposta de venda d’aigua.

Aquest és el manifest que s’ha llegit al final de la concentració i que resumeix el principals motius i reivindicacions de la concentració. Al final teniu també el llistat d’organitzacions que han donat suport:

 

MANIFEST  ANTELLA  “NO A LA VENDA D’AIGUA DEL XÚQUER CAP ALMERIA”

 El riu Xúquer ha sigut sempre el riu valencià per excel·lència. Durant molts segles, ha sigut un vertader riu, orgullós i colèric, però també lleial, com són els nostres rius. Ha alimentat una agricultura llegendària de tarongerars, hortes i arrossars. Ha mantingut l’Albufera sana i plena de vida, i ha arribat a Cullera net, fertilitzant la mar i renovant l’arena de les platges.

Però ara el Xúquer és un riu sobreexplotat, al que li han pegat tants mossos en els últims anys que va aproximant-se a la seua mort, sense que les administracions responsables facen res per impedir-ho, sinó tot el contrari, propiciant noves agressions.

Fa pocs anys volgueren donar-li el colp de gràcia al Xúquer mitjançant un transvasament al Vinalopó des de Cortes de Pallàs per endur-se tots els anys 80 hm3. La reacció decidida de la societat valenciana i de la comarca de la Ribera va canviar el punt de presa d’aigua al final del riu, a l’assut de la Marquesa, i va condicionar que els transvasaments foren a sobrants del riu, encara que ara, aprofitant la proposta de la Sèquia Reial, volen aigua per al Vinalopó des d’Alarcón, a 300 km de la desembocadura. No anem a consentir-lo. Estarem atents.

Recentment hem pogut conèixer que es vol posar en marxa una operació de cessió de drets d’ús d’aigua de la Séquia Reial del Xúquer en favor de la societat Aguas de Almeria, S.A. Segons la premsa es tractaria d’enviar 10 hm3 anuals durant 5 anys. Un total de 50 hm3, el que és un transvasament en tota regla.

 Aquesta venda d’aigua es planteja en una situació de sobreexplotació del Xúquer. Segons el Pla Hidrològic, el sistema Xúquer té en l’actualitat un dèficit de 250 hm3/any per atendre drets d’aigua legalment reconeguts. I el mateix pla afegeix que com a conseqüència de la disminució de recursos derivats del CC el dèficit serà superior a 300 hm3/any.

El Pla Hidrològic ha agreujat encara més la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que és la principal responsable del declivi del Xúquer en les últimes dècades. La Confederació ha optat per mantindre i ampliar les assignacions que superen la recàrrega natural de l’aqüífer.

Per altra banda els cabals ecològics per al Xúquer són insuficients, ja que les modificacions proposades no arriben a compensar la pèrdua de cabals provocats per la modernització de regadius. Especialment preocupant és la situació del cabal en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura.

I mentre estem lluitant per augmentar les assignacions a l’Albufera, altres pensen en vendre la nostra aigua.

Volem manifestar el nostre suport als llauradors valencians, al camp valencià, que sabem per les dificultats que travessa, però que és necessari si volem una alimentació de qualitat amb productes de proximitat. Sabem que una agricultura respectuosa amb el medi ambient és compatible amb la recuperació dels nostres rius, aqüífers i zones humides, perquè aixina ha sigut durant moltes dècades.

 

Davant tot allò expressat anteriorment i donada la gravetat de la proposta de transvasar aigua del Xúquer cap Almeria, acordem:

1- Exigir al Ministeri de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic, a la Direcció General de l’Aigua depenent d’eixe Ministeri i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que no autoritze cap cessió de drets d’aigua de les assignacions per als regadius tradicionals de la Sèquia Reial del Xúquer, cap Almeria ni per a cap altra finalitat, que no siga del reg agrícola o per atendre a finalitats ambientals del Xúquer o de l’Albufera.

2- Exigir al Consell de la Generalitat Valenciana, que s’opose de manera ferma a aquesta operació de venda i transvasament d’aigua del Xúquer, des de la presa d’Alarcó, cap a Almeria.

3- Exigir al Ministeri de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic que declare en mal estat la massa d’aigua subterrània Manxa Oriental i procedisca a posar en marxa totes les mesures necessàries per revertir la seua situació actual de sobreexplotació i els impactes negatius sobre els cabals base del riu Xúquer; i, que revertisca la substitució de bombeigs de la Manxa Oriental.

4- Comprometre’ns a treballar activament per la defensa i recuperació dels nostres rius, zones humides, aqüífers i els seus ecosistemes associats, oposant-nos a qualsevol acció que vaja en el seu perjudici. Igualment a participar en quantes mobilitzacions i activitats es convoquen des de la societat civil amb aquest objectiu.

ORGANITZACIONS QUE DONEN SUPORT A LES CONCENTRACIONS CONTRA EL TRANSVASAMENT DEL XÚQUER CAP ALMERIA

 • Acció Ecologista – Agró
 • ACEM Ecologistas de la Manchuela de Cuenca y Albacete
 • AEMS – Ríos con Vida
 • CCOO – PV
 • Ecologistes en Acció del País Valencià
 • Escola Valenciana
 • Fundació Nova Cultura de l’Aigua
 • GECEN
 • Intersindical Valenciana
 • La Ribera en Bici – Ecologistes en Acció
 • Associació Mitja Galta
 • Pense pensions dignes de Sueca
 • Per l’Horta
 • Plataforma Albaida. Net
 • SEO/BirdLife
 • UGT – PV
 • Unió de Llauradors i Ramaders
 • Xúquer Viu

 

Teniu el vídeo de la concentració disponible al nostre canal de Youtube o directament a:

https://youtu.be/QOH5WDo9ypk