Desafortunada intervenció en dos ponts de la Ribera

Els blocs de formigó instal·lats augmenten la perillositat i dificulten la mobilitat de persones i ciclistes

 Recentment s’han fet unes obres en dos ponts que travessen el Xúquer per Alberic i el Magre per Algemesí que, Xúquer Viu considera, s’han dissenyat pensant tan sols en els vehicles però que perjudiquen i augmenten la perillositat del pas de persones i ciclistes.

Aquestes actuacions s’han executat en carreteres que són competència de la Diputació. Per una part en la carretera d’Alberic a la Pobla Llarga CV-545, en el pont sobre el Xúquer i per altra en la carretera d’Algemesí a Guadassuar CV-42, en el pont sobre el riu Magre, però aquesta última encara en el nucli urbà.

            

 

El que s’ha fet és col·locar uns blocs de formigó que ocupen les menudes voreres que hi havia als dos costats del pont. Al quedar eliminades aquestes voreres, si abans el pas de les persones i ciclistes era complicat i perillós, ara és extremadament perillós, donat que per desplaçar-se s’ha d’ocupar la calçada per la que circulen els vehicles. Una altra conseqüència és que es dificulta l’observació dels rius per les persones que tinguen interès en apropar-se a aquests ponts.

Especialment complicat és l’accés al pont sobre el Xúquer a Alberic, al que s’acudia a comprovar si el riu pujava molt o poc, o al que s’anava simplement a gaudir contemplant la bellesa del riu. L’estreta vorera  que hi havia està ocupada per uns blocs de formigó que impedeixen el pas a vianants, i els obliga a que circulen per la calçada, amb l’evident perill per l’elevada circulació de vehicles. Igualment, continua sent una amenaça per als ciclistes en no haver cap senyal que limite la velocitat del trànsit.

Des de Xúquer Viu considerem que la reforma d’aquests ponts és lamentable perquè s’ha oblidat de les persones, i cal recordar que els que van a peu també tenen dret a circular per damunt dels ponts amb seguretat. A més cal dir que la comunicació entres les diverses poblacions no té alternativa per a les persones que vulguen anar a peu o en bicicleta entre uns municipis i els altres.

S’ha perdut l’ocasió de resoldre els problemes amb una visió completa, millorant els elements propis de la circulació de vehicles i incloent també l’aspecte humà, augmentat l’amplària de les carreteres, especialment en el seu pas pels ponts esmentats. Igualment es podia haver optat per col·locar unes passarel·les que anaren en voladís, en lloc de col·locar uns elements com els blocs de formigó.

Imatge del Google Maps del pont d’Alberic abans de realitzar l’actuació.

Xúquer Viu es dirigirà a la Diputació de València per tal de demanar una rectificació i per garantir el pas de les persones i els ciclistes en condicions de seguretat.