Divendres es va cel·lebrar la 15ª Festa de Xúquer a Albalat de la Ribera amb nombrosa assistència

Pedro Arrojo, Relator de les Nacions Unides per als Drets Humans a l’Aigua i al Sanejament rep el guardó Aigua Clara de 2021 

El Tarquim Pudent és per al Ministeri de Transició Ecològica per deixar que s’asseque el riu Albaida i per proposar una cabals ecològics completament insuficients per al Baix Xúquer, entre altres motius 

Enric Casassús fa un gran actuació amb el seu últim treball dedicat a Ovidi Montllor 

La Festa de Xúquer Viu, que  va ser presentada per Isidre Pegenaute i Lorena Igual, va celebrar la seua 15a edició en un ambient festiu i reivindicatiu, a Albalat de la Ribera, amb una nombrosa assistència, aquest any sense sopar per la situació de la pandèmia. Al voltant de 150 persones de tota la comarca es reuniren per a celebrar un esdeveniment que es repeteix tots els anys des de 2006. Entre els assistents representants de Compromís, d’Esquerra Unida, del PSPV, d’Esquerra Republicana, de la Intersindical Valenciana, de CCOO, de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, de la Ribera en Bici-Ecologistes en Acció i de la Plataforma Albaida.Net. Assistiren també el diputat del Congrés Joan Baldoví, la diputada de les Corts Valencianes Graciela Ferrer i la diputada provincial Mentxu Balaguer. També els alcaldes d’Albalat de la Ribera, Carcaixent i Guadassuar a l’igual que regidors i regidores de distints pobles de la Ribera.

L’Alcalde d’Albalat de la Ribera Felip Hernandis, va posar de manifest el compromís d’Albalat amb el Xúquer, reivindicat un riu net i viu, recordant el temps en el que era possible el bany en el riu.

A continuació el president de Xúquer Viu Roger Pons va centrar la seua intervenció en l’elaboració del pròxim Pla Hidrològic en el va ressaltar que els cabals ecològics continuen sent completament insuficients, i com a prova tenim el cas del riu Albaida, afluent del Xúquer, que porta quasi dos setmanes sec. Sense aigua no hi ha diversitat ni vida. Per això i davant el canvi climàtic l’augment dels cabals ambientals és imprescindible.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi “Aigua Clara” que en l’edició de 2021 ha sigut atorgat a Pedro Arrojo, Relator de les Nacions Unides per als Drets Humans de l’Aigua potable i el sanejament. Paco Sanz, portaveu de l’organització, va explicar els mèrits d’una persona que va rebre el Premi Goldman de Medi Ambient en 2003 i que va ser cofundador de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.

                                    

En una intervenció molt aplaudida Pedro Arrojo va destacar la importància dels moviments socials en les lluites per conservar els nostres rius i el nostre territori. La defensa i recuperació dels rius hauria de ser un objectiu del conjunt de la societat, perquè sense rius, sense aigua, no sols perdríem un patrimoni natural únic sinó que la resta d’activitats com l’agricultura tampoc es podrien realitzar. Va explicar la seua tasca com a relator de les Nacions Unides alertant de la mercantilització de l’aigua que, recentment, havia començat a cotitzar en el mercat de futurs, el que els estats i el conjunt de la societat no haurien de permetre.

El premi “Tarquim Pudent”, que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Tomàs Pérez, va ser aconseguit pel Ministeri de Transició Ecològica, per deixar que s’asseque el riu Albaida i per proposar una cabals ecològics completament insuficients per al Baix Xúquer. Per no haver realitzat cap avaluació ambiental en les obres de la modernització de regadius de la Sèquia Reial del Xúquer, executades pel Ministeri, malgrat els importants impactes i reducció d’aportacions al riu Xúquer i a l’Albufera de València, espais protegits de la Xarxa Natura 2000. Basant-se en estudis obsolets de fa 25 anys una i altra vegada han dictaminant que no han de sotmetre a avaluació d’impacte ambiental, posant en perill aquests ecosistemes tan importants.   

L’actuació musical, va anar a càrrec d’un magnífic Enric Casassús, acompanyat a la guitarra per Jaume Pedròs, que va presentar el seu últim treball “25 anys de vacances” i que va deixar una agradable sensació en un moment en el que tan difícil es arribar al públic amb actuacions presencials.

Teresa Meléndez, d’Albalat, va recitar “La bellesa del riu”. el poema que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya, acompanyat a la guitarra per Jaume.