Mulla’t Pel Xúquer. Pels rius salvem el clima

El passat dissabte va tindre lloc per 17a vegada el Mulla’t pel Xúquer, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquen una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius, en l’acte que es coneix com el “Big Jump”, el gran salt.

A Antella participaren prop d’un centenar de persones en l’acte organitzat per Xúquer Viu en col·laboració amb l’Ajuntament d’Antella i en el que també participaren La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, AEMS-Ríos con Vida, el CIREF (Centro Ibérico de Restauración Fluvial), el Voluntariat Mediambiental de Corbera o la Intersindical Valenciana. Assistiren distints alcaldes, regidors, així com diputades de les Corts Valencianes i de la Diputació de València.

Es va llegir el manifest d’aquest 17é Mulla’t pel Xúquer i a continuació es va prendre el bany en les aigües del Xúquer clares i netes com hauria d’estar la de tots els rius i amb un bon cabal d’aigua.

En el manifest Xúquer Viu va denunciar, entre altres temes:

“Els cabals ecològics, que tants anys denunciem que són insuficients, continuen pràcticament igual, o disminueixen com és el cas del riu Albaida. Sense aigua no hi ha biodiversitat, ni vida. El cabal ecològic en el punt en el que estem només suposa el 5% del cabal en règim natural. L’altre 95% es destina a altres usos.”

“Es manté la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental on, des dels anys 80, s’han posat en regadiu  extensiu  més de 100.000 ha i que consumeixen més de 400 hm3 cada any, que deixen d’anar al Xúquer. Aquest aqüífer hauria de ser declarat en risc per reduir les extraccions de manera dràstica, fins que es recupere l’aqüífer i el riu.”

“Ens preocupa l’impacte que provoca la modernització de regadius, perquè fan disminuir els retorns que anaven a parar al Xúquer, a l’Albufera o als aqüífers. Aquestes obres s’han fet sense avaluació ambiental basant-se en estudis de fa 25 anys que deien que l’impacte era insignificant. Hui en dia la mateixa Confederació ho reconeix clarament. Per això exigim una avaluació ambiental global que es compense als nostres ecosistemes per aquesta pèrdua de cabals.”

Ací teniu el Manifest complet:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descàrrega [12.81 KB]