El riu Albaida es torna a assecar

El cabal ecològic previst en el nou Pla no garanteix la vida en el riu ni la connexió amb el Xúquer

La Confederació té previst reduir en lloc de augmentar el cabal de l’Albaida

L’Albaida sec el dissabte baix del pont de Castelló.

De nou, i com de manera recurrent està passant en els darrers estius, el riu Albaida s’ha tornat a assecar al seu pas per Castelló perdent la connectivitat amb el Xúquer. Aquesta situació es va detectar el passat dissabte en el que es va poder fotografiar el llit del riu completament sec, sense saber els dies que portava en aquesta situació. Aquest matí de dilluns tornava a circular aigua pel riu, encara que totalment insuficient, com es podia comprovar en el punt en el que el riu Albaida bota la sèquia d’Escalona. És incomprensible aquesta situació quan la presa de Bellús es troba amb una bona situació amb més de 17 hm3.

Des de Xúquer Viu i la Plataforma Albaida.Net es vol denunciar una situació a la que no es vol posar remei i que es repeteix molts estius. Han sigut molt les converses de Xúquer Viu amb els responsables de la Confederació en els últims anys sense que s’haja resolt aquesta situació de manera definitiva.

El riu Albaida és el principal afluent del Xúquer en el seu curs baix i està classificat per la Confederació com un riu permanent i no efímer. Però el seu cabal mínim en la part final entre el riu Barxeta i el Xúquer, que és de 0’2 m3/segon (200 litres per segon) és completament insuficient i no garanteix la seua connectivitat amb el Xúquer.

Peixos morts en el pont de Castelló.

Xúquer Viu ha demanat de manera reiterada que aquest cabal augmente fins els 0’5 m3/segon, però la resposta de la Confederació ha sigut reduir-lo encara més, deixant-lo en només 0’18 m3/segon (180 litres per segon) en el pròxim Pla Hidrològic que està ara en estudi informatiu.

Aquesta nova situació demostra que el cabal ecològic actual i previst és completament insuficient i no compleix amb la Directiva Marc de l’Aigua que diu que per al 2027 els ecosistemes aquàtics han d’assolir el bon estat ecològic. Mentre no s’augmente el cabal l’ecosistema de l’Albaida està amenaçat i en precari.

L’Albaida al seu pas per damunt de la Sèquia d’Escalona.