Davant el nou Pla Hidrològic del Xúquer, diàleg, transparència i defensa del medi ambient

Els impactes de la modernització afecten a l’Albufera i el Xúquer, espais protegits de la “Xarxa Natura 2000”

Acaba d’iniciar-se el període de sis mesos per a la consulta i informació pública de la proposta del Pla Hidrològic del Xúquer, per al període entre el 2022 i el 2027, i els membres de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua del Xúquer, que engloba la totalitat de les organitzacions ambientals que treballem en temes d’aigua, denunciem, una vegada més, la manca d’una correcta gestió de l’aigua i dels pressupostos.

Les organitzacions ambientals considerem molt important el diàleg, la transparència i la informació objectiva. Pensem que el diàleg és la base de la democràcia i sempre ha de guiar la política institucional i la conducta dels seus representants, per això no resulten comprensibles les negatives rebudes i demanem una vegada més una entrevista amb la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per abordar el pròxim Pla Hidrològic del Xúquer i els principals problemes de la gestió de l’aigua.

En l’últim escrit remés el 5 de maig posàvem de manifest que en la planificació hidrològica, les polítiques agropecuàries -i molt especialment del regadiu- constitueixen un aspecte de la major importància per les pressions que s’exerceixen sobre el medi aquàtic i és la titular de la Conselleria presidida per Mireia Mollà on es reuneixen les competències autonòmiques. Igualment indicàvem que en aquest context la Consellera ha mantingut diverses entrevistes amb representants dels usuaris agraris de l’aigua. Atendre només als usuaris comporta un tracte discriminatori vers altres parts interessades, com ara els representants de les organitzacions cíviques que defensen una nova cultura de l’aigua, que no és acceptable.

Tenim interès en traslladar-li a la consellera, els nostre punt de vista sobre la planificació hidrològica, així com els impactes que la modernització de regadius de la Sèquia Reial del Xúquer tindrà en l’Albufera i el Xúquer, espais que formen part de la Xarxa Natura 2000, sinó es realitza una avaluació ambiental rigorosa i global. i sol·licitar, d’acord amb la Proposició No de Llei (PNL) aprovada per Les Corts Valencianes en la sessió de 30 d’abril, sobre la modernització de regadius en la Ribera del Xúquer, les pràctiques agrícoles sostenibles i la garantia de les necessitats ambientals de l’Albufera i el Baix Xúquer, realitzar una anàlisi global de l’impacte de la modernització dels regadius de la Ribera del Xúquer ja executada així com de la part pendent d’execució, sobre els cabals del Baix Xúquer, la recàrrega de l’aqüífer de la Plana Sud de València i les aportacions d’aigua a l’Albufera procedents del Xúquer.

Avaluació ambiental global i rigorosa que no s’ha efectuat en el les sectors executats o en marxa. Com per exemple, les obres de modernització del regadius de la Sèquia Reial del Xúquer dels sectors 3 i 5, que està executant la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i el sector 7 que està executant la Confederació Hidrològica del Xúquer. Aquestes obres no conten amb els corresponents informes i avaluacions d’impacte ambiental exigits per llei, i, per això, hem sol·licitat la seua paralització seguint els principis de cautela i acció preventiva que estableix el dret comunitari i nacional. Perquè aquestes obres es basen en estudis obsolets i declaracions de fa 25 anys, i, a més, no conten amb una actualitzada Declaració d’Impacte Ambiental que exigeix la normativa nacional, autonòmica i europea.

Perquè aquestes obres, promogudes per l’administració autonòmica i estatal, és corresponen amb un projecte fraccionat de les obres de modernització de la Sèquia Reial del Xúquer, sobre les que no ha hagut avaluació de la seua afecció a espais naturals protegits com són els LICs (Llocs d’Importància Comunitària) del riu Xúquer i el parc natural de l’Albufera, que també es zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). Aquesta afecció és evident, com s’indica de forma reiterada al document de l’Esquema de Temes Importants (ETI) elaborat per la Confederació Hidrogràfica, pel que demanem una correcta avaluació ambiental d’aquestes obres, el que per llei pertoca, que tinga en compte la reducció prevista dels retorns i avaluar correctament l’impacte de la modernització sobre els aqüífers de la Plana Nord i la Plana Sud.

És per tot això que el diàleg, la transparència i la informació objectiva, però, sobre tot, el compliment de la llei són fonamentals. Des de la Xarxa pel Xúquer denunciarem els incompliments davant les instàncies pertinents quan siga necessari per defensar uns espais naturals sans i vius.

*La Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer està formada, entre altres por les següents organitzacions: Acció Ecologista Agró, ADIRA, AEMS-Ríos con Vida, Centro Ibérico de Restauración Fluvial, CCOO, Ecologistes en Acció del País Valencià, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Grupo para el Estudio y Conservación de los Espacios Naturales, Intersindical Valenciana, Per l’Horta, Plataforma Ciutadana pel Riu Serpis, La Ribera en Bici, SEO/BirdLife, Túria Verd, WWF i Xúquer Viu.