El Macroabocador torna a la zona que posa en perill l’Albufera i els ullals del riu Verd

La Coordinadora en Defensa de la Natura de la Ribera, formada per 20 grups distints (entre ells Xúquer Viu) que defensen el medi ambient, s’ha pronunciat públicament contra la ubicació del macroabocador que recentment ha aprovat l’Ajuntament de Guadassuar.

Xúquer Viu va presentar al·legacions en 2013 i es va mobilitzar junt a moltes persones i organitzacions de la Ribera contra aquest macroabocador pels impactes ambientals. És inexplicable que es torne a plantejar la mateixa zona que es va descartar fa 4 anys. És inexplicable que es vulga posar el macroabocador al costat de la Sèquia Reial, amenaçant no sols els regs agrícoles sinò l’Albufera, ja que els sobrants de la Sèquia Reial, en una quantitat mínima de 30 hm3 anuals es destinen com a cabal ecològic per a mantindre el llac.

En el comunicat que va aprovar el passat dissabte la Coordinadora en Defensa de la Natura de la Ribera es diu:

“Aquest abocador se situa prop del termes de l’Alcúdia i Massalavés, ocupa 120.000 m2 per a soterrar 81.400 tones a l’any, fins a 35 metres de profunditat. El lloc delimitat, no és el més adequat, entre altres coses, perquè el travessa la Sèquia Reial amb el perill de contaminar l’aigua del rec i fins i tot l’Albufera, ja que els sobrants de les seues aigües van a parar al llac. En cas de fortes pluges, freqüents ací, o vessaments accidentals es podria donar aquesta contaminació i no és raonable posar un abocador al costat d’una massa d’aigua de les característiques de la Sèquia Reial. A més, el naixement o Ullals del riu Verd, que és una zona protegida que forma part de la Xarxa Natura 2000, es troba a un quilòmetre de la zona projectada i les escorrenties d’aigües superficials o subterrànies podrien contaminar aquest important paratge.

No entenem que es torne a proposar una ubicació que va ser rebutjada i que va mobilitzar a a nombroses persones i organitzacions, entre elles les principals organitzacions ecologistes.
Nosaltres pensem que és urgent situar un abocador a la comarca, per no tindre que enviar els RSU rebutjats per carreteres a altres províncies, però cal buscar un lloc menys impactant. A més caldria avaluar la possibilitat de tindre diversos abocadors, agrupant els pobles veïns, per a minimitzar el transport, abaratir costos i responsabilitzar als ciutadans.”