Xúquer Viu denúncia a la Fiscalia la contaminació industrial del Xúquer i Barxeta

La Fiscalia de Medi Ambient acusa rebut de la denúncia i comunica que ha incoat diligències d’Investigació Penal i designat Fiscal Instructor
L’entitat ecologista Xúquer Viu ha demanat en el seu escrit a la Fiscalia:
– Que s’investiguen els abocaments de les indústries de la Pobla Llarga, Cogullada, Carcaixent i Alzira, que aboquen al barranc de Barxeta i que estan causant la contaminació del mateix i posteriorment del riu Xúquer.
– Que es depuren responsabilitats d’aquesta situació per possible delicte ambiental.
– Que s’inste a les administracions involucrades al fet que se solucione de manera urgent i definitiva aquest problema.
El passat 21 d’agost el diari Levante va publicar un article, amb el següent titular: «Alzira denuncia abocaments incontrolats que degraden el riu Verd i el Barxeta».
El barranc de Barxeta naix com a confluència de diferents barrancs i sèquies al terme de Rafelguaraf i després de travessar els termes de la Pobla Llarga, Cogullada, Carcaixent i Alzira, conflueix amb el riu Xúquer en aquesta última localitat.
A la part final del barranc, l’existència de diferents indústries, principalment a Carcaixent i Alzira, fa que les aigües d’aquest barranc, que en el seu naixement són aigües netes i clares, es convertisquen en aigües fortament contaminades en els pocs quilòmetres d’existència, a l’arreplegar aigües, no suficientment depurades de les indústries que aboquen al barranc.
De manera que el barranc de Barxeta es converteix en un agent contaminador de primer ordre en el riu Xúquer en abocar les aigües del barranc al riu Xúquer a la localitat d’Alzira.
Encara que aquest és un problema que ve succeint des de fa molts anys, ha de solucionar-se urgentment, per a complir la Directiva Marc de l’Aigua que obliga que totes les masses d’aigua estiguen en bon estat per al 2027. I més quan des de fa alguns anys va entrar en funcionament l’Estació Depuradora d’Alzira-Carcaixent.
Els membres de l’Associació efectuàrem un recorregut pel barranc el 11 de setembre passat podent comprovar «in situ» que l’aigua del barranc està neta en el seu naixement i es va contaminant aigües avall, arribant a contaminar el riu Xúquer en la seua confluència, com es pot vore en lafotografia que acompanya aquesta entrada.