Pedro Arrojo, nou Relator de l’ONU sobre els drets humans a l’aigua potable i el sanejament

Xúquer Viu vol manifestar la seua satisfacció per aquest anomenament tan important que recau en una persona defensora dels rius i de la Nova Cultura de l’Aigua i gran amic de Xúquer Viu. En la foto Pedro Arrojo fa lliurament a Xúquer Viu en 2005 a Sueca, de la Dragona de l’Aigua, un premi de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua de la que Pedro Arrojo va ser fundador.

Pedro Arrojo, que va ser Premi Goldman, considerat com una espècie de premi Nòbel de Medi Ambient, en 2003, va ser proposat com a relator de l’ONU per la “Red Agua Pública” de la que forma part la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública en la que està integrat Xúquer Viu.

El càrrec, que es va confirmar aquest dimecres, no és remunerat, i ha estat seleccionat per una comissió de diplomàtics que ha analitzat una vintena de candidatures. Arrojo va presentar la seua candidatura personal després d’acceptar una proposta que li van fer els moviments socials i sindicats que es coordinen a la Xarxa d’Aigua Pública (RAP). Durant el procés ha rebut suports summament significatius i potents com els de la coordinadora estatal d’ONGs, la Federació Europea de Serveis Públics (EPSU), una entitat amb huit milions de treballadors; la Internacional de Serveis Públics (FSI), amb 20 milions treballadors de 700 sindicats a nivell mundial; el president de la Fundació Cultura de Pau i director general de la UNESCO durant 12 anys, Federico Mayor Zaragoza o la dirigent de Consell de Canadencs i assessora per temes d’aigua de l’ONU, Maude Barlow, entre d’altres.

Durant la seva última sessió ordinària que es va tancar el dimecres 7 d’octubre, el Consell de Drets Humans de Nacions Unides ha designat a Pedro Arrojo com a nou Relator Especial sobre els drets humans a l’aigua potable i el sanejament. La Xarxa Aigua Pública (RAP) manifesta la seva satisfacció i considera molt positiva aquesta decisió, ja que va ser una de les organitzacions socials que primer va impulsar la seua candidatura, amb la convicció que Pedro Arrojo té un perfil humà i professional estretament lligat als recursos hídrics i el medi ambient, així com un dilatat compromís amb els drets humans, l’abastament i el sanejament d’aigua.

Entre els objectius que he proposat a el Consell de Drets Humans per a aquest mandat que ara s’inicia voldria destacar diversos:

• Aclarir i afrontar els riscos per als drets humans a l’aigua potable i al sanejament derivats del canvi climàtic en curs i de pandèmies com la que patim avui amb la COVID 19.
• Desenvolupar un informe sobre aquests drets en comunitats indígenes.
• Afrontar els riscos i impactes sobre el dret humà a l’aigua potable derivats de la contaminació tòxica i de la fallida de la sostenibilitat ambiental dels nostres rius, llacs, aiguamolls i aqüífers.
• Fer efectiva la participació de les dones en projectes d’aigua i sanejament, en coherència amb la visió de gènere que promou ONU Dones, especialment en comunitats vulnerables de el medi rural.
• Avançar en la defensa efectiva de la seguretat de les defensores i defensors de l’aigua, del medi ambient i dels drets humans al món
• Prevenir, des de la participació ciutadana i la transparència, els riscos per a aquests drets humans derivats de fer d’l’aigua un negoci.
• Treballar per enfortir l’enfocament de Drets Humans a UN Water.