Concentració al pas del Xúquer per Alzira per reivindicar un Xúquer viu i net.

Aquest matí baix del pont de ferro d’Alzira ha tingut lloc una concentracio denúncia organitzada per la Nova Muixeranga d’Algemesi i amb el suport de Xúquer Viu, el Club de Piragüisme Scooter d’Algemesí, el Club de Piragüisme de Sueca, el grup de recitació poètica Confiteor d’Algemesí i els Ajuntaments d’Alzira i Algemesi.

Aquest és el manifest que s’ha llegit a la concentració:

VOLEM UN XUQUER VIU I NET! EVITEM LA MORT DEL NOSTRE RIU!

 

El Xúquer és el nostre riu més important. Ha sigut sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l’aigua per a la majoria dels valencians i valencianes. Aporta més de la meitat de l’aigua de tots els nostres rius. Al llarg dels segles ha configurat el paisatge de les terres valencianes, de tarongerars, hortes i arrossars, per les que discorre amb els seus afluents, sent determinant per a la identitat de comarques com La Ribera. Ha mantingut l’Albufera sana i plena de vida. Ha arribat a Cullera net, i encara amb força, fertilitzant el mar i renovant l’arena de les platges.

Malauradament, el Xúquer és hui un riu sobreexplotat, al que no li sobra aigua, amb uns cabals ambientals insuficients -tant per al propi riu, com per a l’Albufera a la que alimenta. Un riu, sotmès a episodis recurrents de sequera i amenaçat per la contaminació. En les últimes dècades li han despullat d’una gran part del seu cabal amb abusives extraccions insostenibles a la Manxa, mentre s’ha contaminat amb pesticides prohibits i amb nitrats fins posar en risc l’abastiment d’aigua potable. El canvi climàtic, que ja ha provocat una important reducció de les precipitacions en la seua conca, agreuja el deteriorament del riu i els aqüífers. I a més, el lobby de l’aigua d’Alacant no deixa de reclamar la millor aigua del Xúquer per a portar-se-la a aquelles terres després d’exhaurir els seus aqüífers.

En el curs baix del Xúquer la vegetació pròpia, el bosc de ribera, és pràcticament inexistent, mentre que plantes invasores com la canya omplin gran part de les seues vores. A Alzira les algues ocupen pràcticament tot el llit i aigües avall d’aquesta localitat apareix la planta invasora aquàtica ludwigia glandifora. I la part final del Xúquer, a la Ribera Baixa, plena d’escolleres, mostra la cara més artificial del riu.

Els piragüistes de distintes localitats de la Ribera havien previst per a hui una prova competitiva entres distints participants. L’estat del riu i la falta de cabal, els han fet abandonar la idea. És trist que pel riu més important dels valencians no es puga navegar en piragua. Per això hem volgut denunciar aquesta situació, per evitar que siga una realitat la mort del Xúquer.

– Exigim la revisió a l’alça del cabals ambientals del Xúquer i de l’Albufera, per tal de poder garantir la supervivència del riu. També els de l’estuari, al que s’ha deixat pràcticament sense cabal ambiental els últims 4 km de riu.

– Exigim la recuperació integral del Xúquer i de l’Albufera així com dels aqüífers i sistemes aquàtics associats. Recuperant el llit del riu amb el seu eixamplament i la plantació de vegetació de ribera.

– Demanem que finalitze la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que priva al riu d’una gran part del seu cabal base i ens oposem de manera frontal a qualsevol transferència d’aigües del Xúquer a altres conques des de qualsevol altre punt que no siga a la Marquesa, prop de la desembocadura, i sempre amb el compliment de les condicions de la Unió Europea.

– Reivindiquem els usos ciutadans, no econòmics, dels nostres rius: passejar o anar en bicicleta per les seues vores, banyar-se, pescar o practicar el piragüisme.

Perquè molta gent portem molts anys lluitant per la recuperació del riu i no anem a deixar de lluitar. Perquè el Xúquer ha de tornar el riu ple de vida i força al que cantava el poeta alzirenc Ibn Jafaya fa 1.000 anys.

Visca el Xúquer Viu!

Fotos: Xúquer Viu, Ajuntament d’Alzira i Ribera Express