Naix la Coordinadora de grups ecologistes de la Ribera de la que forma part Xúquer Viu

El mateix dia del 36 aniversari de la Pantanà, amb una altra gota freda, es reuniren a Alzira 15 grups de la comarca (un altre que no pogué vindre, s’adherí després) per conéixer-se i coordinar-se. No fou casual la convocatòria eixe dia, un poc temerari ací, perquè es volia recordar que allò del 20-10-1982 fou un fenomen natural molt agreujat per les actuacions humanes: pantà, autovia, incendis forestals, urbanisme irracional, …

Els 16 grups que han constituït la Coordinadora són Xúquer Viu, Associació Muntanyeta dels Sants Acció Ecologista-Agró de Sueca, Plataforma Ciutadana el Magre, VACIF d’Alzira, La Llavor, Amics de La Murta, Voluntaris Mediambientals de Corbera, Associació Mediambiental d’Aigües Vives, el Jardinet de l’Estació, La Mitja Galta de Manuel, Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, Comissió Ecologista de l’Aplec de La Ribera, GPF Muntanyes de Carcaixent, Dynamo i La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció.

L’objectiu principal és reforçar-se mútuament i procurar que ciutadans, ajuntaments i conselleries facen més cas a les propostes dels grups ecologistes. Un altre objectiu implícit és aconseguir que hi haja, almenys, un grup ecologista en cada poble. Perquè hi ha molts problemes ecològics: calfament del clima, incendis forestals, erosió de les muntanyes, residus, contaminació dels aqüífers, pedreres, saturació d’infraestructures, transport hipertrofiat, degradació dels ecosistemes, etc., que resulten cada volta més greus i apremiants, i s’han de solucionar abans que resulte impossible.

En la reunió es va decidir fer una llista de correus i un calendari obert comuns, per estar en contacte i saber què es fa en cada municipi. I realitzar una reunió semestral, amb una mostra ecologista al carrer, en algun poble de la comarca on hi haja grup i tinga un problema mediambiental gran i urgent, per denunciar-lo tots i exigir solucions.

La pròxima reunió es va proposar per al dissabte 23 de març i es suggeriren pobles com Corbera, que té una pedrera que hauria d’haver-se tancat i restaurat ja però que es neguen a fer-ho. O Carcaixent, on volen construir una altra carretera per damunt del Barxeta i del Xúquer, destruint moltes fanecades de terra fèrtil, per arribar a l’autovia (Molí Borrego, Alzira) tres o quatre minuts abans del que arriben ara per les dues carreteres existents. O Carlet, amb grans pedreres a vora riu que perforen l’aqüífer i ningú restaura. O Manuel, que té l’Albaida sec la major part de l’any. O Alzira, on volen fer una altra carretera i un pont nou sobre el Xúquer per afavorir encara més el transport motoritzat, principal causant del calfament climàtic i d’altres problemes. O Cullera, amb un PAI que vol destrossar l’únic tros sense edificar que queda al terme, entre el Xúquer i el Mediterrani. En fi, s’ha de concretar encara on es farà.

Es va parlar també d’aprofitar més les xarxes socials, dels documentals en marxa (un sobre el Magre i un altre sobre el Xúquer), del concurs de curts sobre Medi Ambient que convoca L’Alcúdia, de fer un concurs nostre de fotografia sobre aquests temes, de crear un grup de treball sobre Educació Ambiental per col·laborar amb els centres educatius, de fer un arxiu històric sobre les lluites ecologistes a la comarca, d’una llista de propostes per comprometre als partits abans de les eleccions, de fer jornades de formació per millorar els coneixements dels membres, etc.