CANTEM PEL XÚQUER

XUQUERVIVENTS. El resultat final del concurs Cantem pel Xúquer.

Per fi ha arribat Xuquervivents! La cançó commemorativa del 20é aniversari de Xúquer Viu, resultat del treball col·laboratiu de moltes persones il·lusionades i convençudes que cal contagiar l’esperança i l’estima pel riu Xúquer i seguir treballant per protegir-lo i defensar-lo com a patrimoni natural i social de totes i tots. La lletra de Xuquervivents està creada a partir de les lletres guanyadores del concurs “Cantem pel Xúquer” (IES Berenguer Dalmau de Catarroja i CEIP Tirant lo Blanc d’Alzira) i per a la gravació s’ha comptat amb la col·laboració de músics valencians: Marta Burgos, Josep Nadal, Gem, Maria Faubel, Carola Mendoza, Dani Miquel, Toni de l’Hostal i David Payá, que han estat acompanyats en els cors d’alumnat de centres educatius de Catarroja, Alzira, Castelló i Sumacàrcer. L’enregistrament s’ha portat a cap als estudis La Casona amb Josep Maravilla als controls i el videoclip ha estat realtizat per Lluc Avellan de Totarriba Films. Aquesta iniciativa, junt a la resta d’activitats que commemoren el 20é aniversari de Xúquer Viu, ha comptat amb el patrocini de Caixa Popular, de l’Ajuntament de Castelló (La Ribera) i del Consorci de la Ribera, i de la col·laboració dels ajuntaments de Catarroja, de Sumacàrcer i d’Alzira, i d’Escola Valenciana.

Esta cançó pensem que posa lletra i música d’una manera divertida i commovedora a tots aquells sentiments, records i pensaments que desperta el nostre riu sobre cadascú de nosaltres. Hem polsat la tecla correcta.

El riu ha estat ahí perquè pugam connectar amb la natura d’una manera directa, sense no fer molts passos des de nuclis urbans que ens priven de la mateixa. Qui ha estat al riu sap ben bé de què parlem, d’una sensació de pau i serenitat que s’experimenta al escoltar el fluir de l’aigua, observar com el blauet es capbussa per agafar un peix que no ha estat atent, un agró blau, que semblant un home seriós, ens vigila des de lluny… una connexió amb la natura que desperta sentiments d’admiració, sorpresa i com no, de gratitud.

Ha estat ahí, pot ser, en moments especials que cadascú de nosaltres ha pogut experimentar. Un primer amor d’estiu amb la complicitat del bany refrescant, vesprades de diversió en companyia dels amics, observar la vida que hi ha dins l’aigua amb els primers capbussons, escoltar embadalits el cant d’un rossinyol bord, un passeig al capvespre per la vora del riu amb algú especial. Experiències que deixen empremta a la memòria i enriqueixen les nostres vides.

Ha estat ahí, i a Xúquer Viu ho sabem molt bé, per ser un símbol de vitalitat i lluita. El flux constant de l’aigua aporta vida, les diferents estacions de l’any en que veiem un riu pletòric i d’altres un riu que sembla mort, ens mostren que cal superar els desafiaments i que sempre hem renàixer amb força. El riu ens evoca esperança, resiliència i connexió amb el cicle de la vida.

Ha estat ahí per mostrar-nos també que viure al seu costat pot implicar també enfrontar-se a desafiaments i perills, com ara inundacions o crescudes sobtades. Experiències difícils, aterridores, però que al mateix temps, fan sorgir la valentia i la solidaritat de la comunitat per superar moments difícils sempre junts.

Ha estat ahí com una musa per a artistes, objecte d’inspiració per crear obres d’art, poesia o… música.

Ha estat ahí, per posar les bases del sentiment de pertinença a una comunitat, a un conjunt de pobles, pobles de la ribera del Xúquer o del “Chúquer”, diferents tots ells a la seua manera, però amb un mateix element vertebrador.

El Xúquer ha estat ahí. El Xúquer està i el Xúquer estarà.

Tants sentiments, tantes cabòries i records… Com no defensar-ho? Com no lluitar per evitar que desaparega? Com anem a deixar que se’l maltracte?

Instint de protecció, sensació de pertinença, sentiments d’alegria i gaudi. Defensar y gaudir el riu. Això és el que denominem “Xuquervivència”.

I “Xuquervivents” som tots els que pensem, opinem i actuem, en base a la forta creença en esta xuquervivència.

I vosaltres? Sou xuquervivents?